p39.2

9800€ de 25000€

9800€ de 25000€

El qüestionari | Irune Ariño

15 febr., 2021 |

Politòloga i Subdirectora de l’Instituto Juan de Mariana@irunearino

Un referent intel·lectual.

 

Chandran Kukathas, per la seva recerca i defensa de la tolerància i de la immigració. Crec que Kukathas és un dels intel·lectuals liberals que més bé representa aquesta filosofía, la màxima de la qual és que tothom té dret a perseguir els seus plans vitals amb llibertat sempre que ho faci de forma pacífica.

 

Un referent polític.

 

Pel que fa a referents polítics, sempre n’he tingut dos, de fet tots dos catalans tot i que de partits diferents: l’Artur Mas i l’Albert Rivera. Sempre em van semblar dels millors oradors que han passat pel Parlament i dos líders carismàtics que van saber fer un pas al costat quan tocava.

 

Un llibre.

 

Un que he llegit fa poc: Hayek’s Modern Family, de Steven Horwitz. Una bona explicació de la familia com a institució evolutiva i capdal per a la estructuració social de qualsevol societat. Es tracta també d’una defensa ampla de la família.

 

La idea política més sobrevalorada i la més infravalorada.

 

Com a idea sobrevalorada, el mantra del postmodernisme que atribueix a la socialització i la cultura la causa de quasi totes les institucions socials que reprodueixen dinàmiques que no els agraden. I com a més infravalorada, el dret d’associació (a tots els nivells), la idea que els individus han de tenir dret a associar-se amb altres individus en qualsevol àmbit humà. També per a constituir unitats administratives alternatives dins d’un mateix Estat o generant-ne un de nou.

 

Llibertat o igualtat?

 

Llibertat com a valor suprem per a desenvolupar-se personalment. I igualtat davant la llei i igualtat d’oportunitats.

 

Una ciutat.

 

Saragossa, sempre, la ciutat on vaig nèixer, on hi tinc les arrels, no només meves, sinó familiars. Però bé, Figueres també, que és on viscut la major part de la meva vida.

“Els mitjans de comunicació, es diu, són el quart poder, el contrapès dels governs. ElTribú.cat neix amb aquest ànim”

La pitjor amenaça per a la democràcia liberal.

 

El populisme de dretes i esquerres que maquilla l’atac a la llibertat a través d’una impostada genuina comprensió dels problemes de la “gent”.

 

Una beguda.

 

Aigua per a la sed i cervesa per a la resta. Una beguda per prendre amb els amics, amb els companys de feina, amb la familia. Per parlar de coses tribials o per tenir una discussió filosòfica.

 

Què vols que et digui Déu, si existeix, quan arribis al cel? 

 

Que se li ha fet llarga l’espera (tant de bo) i que em vol dir 4 coses.

Ara de debò. M’agradaria que em digués que m’estava esperant, que he anat contra allò establert, que he seguit els meus instints i que ho he fet bé.

 

Com serà Catalunya l’any 2050?

 

No sé com serà però si sé com m’agradaria que fos. M’agradaria que fos un lloc més obert i amb més llibertat. Un lloc on ningú et pregunti d’on vens, com et sents o què parles a casa. Però també un lloc on el poder polític tingui més inconvenients a l’hora d’intervenir en la vida dels seus ciutadans.

 

Un lema vital.

 

In vino veritas.

 

Per què ElTribú.Cat?

 

Els mitjans de comunicació, es diu, són el quart poder, el contrapès dels governs. O això intenten, alguns. ElTribú.cat neix amb aquest ànim. L’ànim de donar la veu a una part de la societat catalana que s’havia quedat òrfena i de contribuir a eixamplar l’esfera de la llibertat d’expressió. ElTribú.cat vol ser un referent periodístic rigoròs en l’àmbit català. I per tots aquests motius és quasi una obligació moral sumar-se al projecte.

Comentaris

Encara no hi ha comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *